sábado, 5 de noviembre de 2011

The Urban Crossing, Linkong Black 10-1 | Aedas | Arquitectura 3d

'the urban crossing' by aedas, shanghai, china
all images courtesy of aedas

International multidisciplinary practice aedas has proposed 'the urban crossing', a mixed-use project to be placed within the linkong business park in Shanghai, China. Adjacent to an existing canal, a promenade and public plaza with grand stairs emerge from the water to lead

visitors up towards a void between two office towers. The bisected volumes are shifted and then interconnected with two elevated passages which weave the exterior form together into an iconic gateway.

The visually unified building creates diverse internal areas through a series of platforms at varied heights offering different perspectives of the city.

grand stairs leading to waterfront

Serving as a focal point to the existing complex, the program will contain offices, retail, galleries and a conference center. the blending of functions and vicinity to the waterfront generates a vibrant and attractive environment for both impromptu gatherings and large-scale events. Within the bridge, a sky lounge above the central void will offer unobstructed panoramic vistas of the landscaped grounds.

aerial of building and plaza

main entrance


roof terrace

sky lobby

sky lounge

aerial view of complex

aerial view of business park

site plan


aerial site plan

building form diagram

circulation diagrams

internal program diagram

project info:
project name: linkong black 10-1
address: hongqiao linkong business park, shanghai, china
date of completion: in progress
site area (sm): 24,678 sm
gfa (sm): 49,536 sm
building height (m)/ number of floors: 35.5m / 8 stories
program: office, retail, gallery, convention center, waterfront plaza

domingo, 30 de octubre de 2011

Transitlager | BIG architects | Arquitectura 3d

'transitlager' by BIG architects, basel, switzerland
all images courtesy BIG architects
all images © BIG

Copenhagen-based practice BIG architects have created 'transitlager', the winning competition proposal to renovate and extend a warehouse in the industrial district of basel, switzerland. Dating from the 1960s, the 18,000 square meter concrete structure will receive an additional 7,000 square meters for residences and arts-related spaces to transform the upcoming dreispitz neighborhood into a bustling arts district. visually separated into two stacked volumes, the combination will become a hybrid of mixed-use program,
rearranging the distribution within the existing floors to merge activity from the art, commerce, work and living spaces.

view of transitlager from aan djacent building

Encompassed by a network of intersecting railways, loading docks and turning radiuses, the zigzagged facade and pointed corners become generated by the infrastructure.
Connections between existing public areas and nearby botanical garden enforce the dynamic location of this new center.
Additional vibrant urban spaces and peaceful gardens provide diverse atmospheres for various lifestyles and
activities. The folded perimeter of the upper structure optimizes interior daylight conditions and outward views from rooftop terraces placed within generated niches.
The exterior reflects the geometries of the surrounding context, creating a fresh appearance with a familiar character.

public green spaces

Original walls have been removed to create flexible open plans while limited interventions and partitions feature a minimal material palette of concrete surfaces to retain the sense of place and classic luxury.
Sparsely filled internal arrangement increase feasibility for installations for businesses, ateliers and workshops.

zigzagged volume is set upon the existing

'The stacking of two complimentary structures – one on top of the other – has generated a new take on the typology of the communal courtyard. Where the typical residential courtyard finds itself incarcerated by walls of program, the roofyards of the transitlager combine the tranquility and
communal space of the courtyard with the sunlight and panoramic views of the penthouse. A penthouse for the people.'

- Bjarke Ingels, partner and founder of BIG

roof terraces and gardens overlooking the
encompassing industrial district

artist studio

industrial character maintained within the

residences overlook the city at night

aerial view of model

zigzag motif is translated into the landscape

staggered facade creates a series of roof


conceptual diagram

(left) initial stacked volumes
(right) upper volume sliced into five smaller volumes

(left) volumes rotated
(right) structural connections diagram

(left) volumes elongated
(right) daylight diagram

(left) daylight diagram
(right) rooftop green spaces

(left) facade study
(right) green diagram

project info:
partner in charge: bjarke ingels, andreas klok pedersen
project leader: jakob henke
team: gul ertekin, ioannis gio, ricardo palma, alexandra gustaffson, bara srpkova, marcelina kolasinska, ryohei koike