martes, 14 de junio de 2011

Alphabet Building | MVRDV | Arquitectura 3d

Alphabet Building by MVRDV
Dutch architects
have designed this creative industries office block in
Amsterdam that has letters of the alphabet cut out of the facade.
Alphabet Building by MVRDV
Each cut-out is the window to an office unit and each letter
signifies the address extension for the occupying business.
Alphabet Building by MVRDV
On the east facade of the Alphabet Building a series of
dotted windows spell out the number 52, relating to the address.
Alphabet Building by MVRDV
All letters of the alphabet have been used apart from I and
Q. The original design included Q (as shown in top image) but
was later replaced by Z .
Alphabet Building by MVRDV
The project is scheduled for completion in 2012.
Alphabet Building by MVRDV

More projects by MVRDV on Dezeen »

The following details are from MVRDV:
Alphabet Building Amsterdam
MVRDV designs creative industry hub
Amsterdam based project development corporation NIC started
sale of the MVRDV designed Alphabet building. In Amsterdam small
and mid-size creative companies have trouble finding suitable
office space. The Alphabet building communicates through a clear
exterior design which reveals on the East façade the house
number and at the main façade its extension for each company, a
letter of the alphabet. The interior is highly flexible and
completed with a rough and pure finishing. The 3200m2 creative
industry building will be completed in 2012 according to high
energy efficiency standards.
Alphabet Building by MVRDV
  • On the East facade the house number, on the front facade
    its extension.
The creative industry has seemingly unrealistic demands when
it comes to office locations: a incubator of creative ideas
which is spacious and inspiring with a differentiating design at
a great location with car access. The Alphabet building in the
Amsterdam port refurbishment Minervahaven unites all these
qualities. The former port is currently refurbished to become a
creative hub.
Alphabet Building by MVRDV
  • Behind each letter is a flexible office unit
The building is on a relatively small site of 30 x 30 meters
and consists of a transparent plinth with a compact office block
on top. Behind each letter of the façade the building offers a
flexible unit of 128m2, the units can be sold independently or
as a series of letters. Design studio Thonik will occupy the top
floor or the letters A to F. As it was impossible to put the
entire alphabet on the façade the letters I and Q are missing:
the IQ is inside the building.
Alphabet Building by MVRDV
  • Interior finishings are concrete, aluminium and steel
The interior finishing follows the demand of creative
companies, large loft like spaces with a rough finishing: no
double ceilings, exposed materials such as concrete, aluminium
and steel. A number of sustainable technologies give the
building an excellent energy profile. Parking is located inside
the plinth, circulation and spacious outside areas at the back
of the building.

domingo, 12 de junio de 2011

Cultural Complex Longgang District | Mecanoo | Arquitectura 3d

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo
Dutch architects Mecanoo
have won a competition to design a cultural centre in Shenzhen
with this design composed of a row of overhanging red volumes.
Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo
The volumes create arches above routes from a new public
square to the business district beyond.
Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo
The Cultural Complex Longgang District will contain a public
art museum, a science museum, a youth centre and a bookshop.
Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo
Visualisations are by
Doug and
Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

More projects in Shenzhen on Dezeen »

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo
Here are some more details from the architects:
Cultural Complex Longgang District

Shenzhen, China
Mecanoo designed the winning competition entry for a new
83,500 m2 cultural complex with a public art museum, science
museum, youth centre and a bookshop, public square and parking
in the Shenzhen district. The new cultural and commercial
complex will provide the district with its own landmark and
destination and transform the existing Longcheng park into a
lively destination point. It will form a dynamic link between
the commercial business district, a formal park and gardens and
one of the district’s main thoroughfares. The new museum complex
will unify the evolving urban fabric and generate a vibrant
urban connector

Connecting the cultural complex with the surrounding areas and
new residential development was the key consideration for the
design. The linearity of the existing urban masterplan created a
barrier between the western development area and Longcheng park,
further cutting up the area and contributing to its lack of
urban vitality. Longcheng park will become a lively square which
will further strengthen the quarter’s identity and provide
residents and visitors with a much needed sense of place.

Four building volumes emerge from the ground to create a series
of arches and sheltered public event spaces which frame the
central square. Rounded shapes respect the natural flow of
pedestrians through the site. These open arches serve as filters,
attractors and reference points and allow the building
programmes to expand outside while formally symbolising openness
and connection. Different programmes strategically located on
the ground floor open outwards into the exterior public space
including the city in the exhibition. From within the building
interior, two bridges will link to the commercial plinths of the
new residential area. Cultural and commercial programmes are
linked to contribute to an urban symbiosis.

Cultural complex of 83,500 m2 with public art museum, science
museum, youth centre and a bookshop and 22,500 m2 of underground
parking and a new public square totalling 7 hectares. Invited
design competition, 1st place.

U.S. Embassy in London | Morphosis | Arquitectura 3d

New U.S. Embassy in London

Location: London, United Kingdom
Client: United States State Department
Site Area:4.9 acres / 2.0 hectares
Size:430,557 gross sq ft / 39,999 gross sq m
Program: A consular section including a Grand Hall; a diplomatic area with Glass Dome, Gallery, Multi-purpose room and Main Lobby; and an administrative section with offices, conference rooms, cafeteria, terraces, recreation center and retail. The landscape design presents two new significant public plazas, a consular garden, and a formal courtyard, as well as multiple security measures to safeguard the building and its grounds.
Design:2009 - 2010

Project Credits: Morphosis Team
Design Director: Thom Mayne
Principal & Project Manager: Kim Groves
Lead Designer: Chandler Ahrens
Project Designer: Graham Ferrier Elizabeth Wendell
Project Team: Jon Cummings Josh Sprinkling John Carpenter