sábado, 12 de noviembre de 2011

Jardins de l'Arche | AWP |Arquitectura 3d

'jardins de l’arche' by AWP, paris, france image © AWP, sbda
all images courtesy AWP

Paris-based architecture firm AWP has won the competition to design and develop 'jardins de l'arche', a series of urban spaces within the la défense central business district of paris, France. Public plazas and follies placed between the grande arche and the seine-arche will generate an axial link. Covering an area of 30,000 square meters, the masterplan will be placed above the underground A14 route, metro line 1 and RER A. A continuous ramp reaching 600 meters in length will create a fluid movement between the arena 92 stadium, terrasses de nanterre, residences and hotel, passing by extensive gardens and small scale pavilions for multifunctional purposes.

view towards la défense
image © AWP, sbda

The new structures will provide an architectural continuity throughout the landscape merging the existing and new buildings.A large plaza and multiple kiosks will introduce a harmonious visual vocabulary which is also capable of withstanding tremendous crowds of visitors for events.
The fusion of spaces provide vegetated sanctuaries with the ability to activate different locations within the site.

ramps traversing the terraces
image © AWP, sbda

ramps cross over gardens
image © AWP, sbda

existing site conditions
image © juan m garrido

site plan
image © AWP, sbda

aerial map
image © AWP, sbda

continuous ramp

image © AWP, sbda

the gilles clement's garden
image © AWP, sbda

follies and small buildings
image © AWP, sbda

project info:
project: jardins de l’arche
location: la défense, paris, france
net floor area: 71 044 m2
type of project: public realm and follies
planned: 2011
client: epadesa
architects: AWP
project responsible: alessandra cianchetta, matthias armengaud
team AWP: marc armengaud, matthias armengaud, alessandra cianchetta irene bargués, juan garrido, miguel la parra knapman engineering / qs: ginger
lighting: 8’ 18’
environmental: AEU
competition: 2011 / preliminary studies ongoing
delivery: 2014

jueves, 10 de noviembre de 2011

Porsgrunn Maritime Museum and Science Center | COBE architects + transform:

'Porsgrunn maritime museum and science center' by COBE Architects + transform, Porsgrunn, Norway
all images courtesy COBE architects + transform

Construction for the 'porsgrunn maritime museum and science center' in Norway by copenhagen and berlin-based practice COBE architects and danish firm transform has just begun. Dedicated to the history of
shipping which led to the development of the encompassing industrial region, the structure overlooks a river which was also used for the process.
Showing sensitivity to the quaint scale of the existing buildings, the square footprint is subdivided into nine volumes.

A series of pitched roofs oriented in diverse directions and heights cap each of the units. an aluminum facade wraps the exterior to define the angles while responding to the continuously changing light and color conditions of the sky and water.

view of the museum and promenade overlooking the river

A promenade guides visitors to the interior's public functions which are arranged on the ground floor. A central stair leads away from the multifunctional space and into the enclosed exhibitions of the first level. The ceilings range in height to create clearly defined exhibits on smaller or larger collections but is flexible to unite the area showing the full extents of the white box.

view of museum within the landscape

site as it stands today

aerial view of ground level

aerial view of first level

aerial view with roof

model within site context


model illuminated

model illuminated

model illuminated

ground level detail

entrance detail

vicinity map

existing site

floor plan / level 0

floor plan / level 1



site outline diagram

nine volumes diagram

two stories diagram

building area diagram

museum in context diagram

project info:
location: porsgrunn, southern norway
client: telemark museum
program: maritime museum and science center
size: 1,700 m²
status: 1st prize 2009, design development started october 2009, completion 2011
collaborators: transform, sveco